Spelreklam kan förbjudas helt

 

Dagligen möts vi av reklam för spel om pengar från olika casinon och detta har kommit att bli så pass påtagligt att röster höljts för att förbjuda den här typen av reklam helt och hållet – spelreklamen kan nämligen få spelmissbrukare att få återfall, men en lösning skulle kunna vara att Storbritannien förbjuder spelreklamen.

”Marknadsföringen går ut i mängder av olika kanaler och en utav de största är TV. Spelbolagen gör även reklam i tidningar, på stan och på nätsidor” läs mer på socek.se/kampanj-mot-spelreklam/.

Citatet ovan kommer från sajten Socek där man rapporterar om hur Riksförbundet Spelkontroll har dragit igång en kampanj som heter ”Släck spelreklamen” som arbetat för att få bort spelreklamen från våra dagliga medier såsom nyhetstidningar och tv. Och nu tycks detta ha lyckats Svenska Dagbladet kan rapportera hur Högsta Förvaltningsdomstolen nu en gång för alla fastslagit att det är förbjudet för svenska mediebolag såsom exempelvis TV4, reklamradiostationer och kvällstidningar att visa spelreklam, vilket även står i svensk lag. Troligtvis kommer detta märkas tydligare när väl omregleringen av spelmarknaden är genomförd och fler aktörer kommer att ställa sig bakom svensk reglering för att överhuvudtaget få bedriva sin verksamhet i landet. Men de tv-kanaler som hittills kringgått svensk reglering genom att sända från exempelvis Storbritannien? Ja dessa kan också åka på att behöva sluta sända alla former av spelreklam, i alla fall i samband med tv-sänd sport.

Storbritannien kan förbjuda spelreklam helt

Enligt uppgift till Dagens Industri kan Storbritannien komma att förbjuda all typ av spelreklam, i alla fall när det ska sändas sportevenemang på tv. Men det är beroende på om Labour vinner valet nästa gång, för detta är nämligen deras förslag. I förlängningen kan detta innebära att svenska tv-kanaler som sänder via England kan komma att påverkas av detta också, eftersom att de ska följa engelska regler för att få sända därifrån. Så kanske får vi bukt med all form av spelreklam även i svensk tv? Förhoppningsvis blir det så, för något som många kanske inte tänker på är något som bland annat Sveriges Television skriver om och det är spelreklam faktiskt kan ge upphov för spelmissbrukare att få återfall. Speciellt när spelreklamen sänds just under internationella sportevent såsom Fotbolls-VM då man såg tydliga tendenser till ökat spelande – så om Storbritannien förbjuder spelreklam vid dessa tillfällen kanske vi får ett minskat spelmissbruk även i Sverige, vem vet.